top of page

HÍREK

Jablonka_88.jpg

Új helyre költözött az iroda

- 2020. január 15. - 

Januárban az iroda új helyre költözött, Budapest 3. kerületének villanegyedében, tömegközlekedéssel továbbra is jól megközelíthető helyen fogadjuk az ügyfeleket.

danpage-USC-DivideFF.jpg

Kapcsolattartás a koronavírus idején

- 2020. március 30. - 

Irodánk számos megkeresést kapott az elmúlt napokban, hetekben azzal kapcsolatban, hogy hogyan, miként teljesítendő - avagy nem teljesítendő - a kiskorú gyermekek különélő szüleikkel való kapcsolattartása a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben.

E körben a kiskorú gyermekek két alapvető joga feszül egymásnak: a különélő szülővel való kapcsolattartás és az egészséges környezethez, biztonsághoz való jog. 

Irodánk álláspontja az, hogy a gondozó szülő koronavírus-fertőzéstől való félelme önmagában nem képezheti jogszerű indokát a különélő szülő kapcsolattartási joga akadályozásának abban az esetben, ha nem áll fenn olyan konkrét kockázati tényező, amely az adott különélő szülő vonatkozásában a fertőzés fokozott veszélyét jelenti (pl. külföldről hazautazás, igazoltan fertőzött személyekkel érintkezés). Ebben az esetben is, amennyiben a szülő 14 napos önkéntes vagy hatósági karantén után tünetmentes, úgy a továbbiakban ismételten jogosult a gyermekével kapcsolattartásra.

A Kormány 71/2020. (III.27.) sz. rendeletének 4. § (1) bekezdés t) pontja kifejezetten nevesíti a szülői jogokat és kötelezettségeket, mint a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás alatt is teljesíthető, teljesítendő kivételeket, így a különélő szülő joga, hogy a gyermekét a szokásos kapcsolattartási rend szerint lássa, ugyanakkor kötelessége, hogy a gyermek egészséges környezethez való jogát tiszteletben tartsa és óvja, ezért a kapcsolattartás elmaradása vagy megtagadása indokolt lehet, amennyiben alapos okkal feltételezhető, hogy a gyermek ezen joga csorbulhat (pl. a szülő betegnek érzi magát de még nem igazoltan fertőzött, avagy a gyermek átadásakor a gondozó szülő egyértelműen betegnek látja a különélő szülőt).

Az így elmaradt kapcsolattartás(ok) pótlásának van helye.

Irodánk hangsúlyozottan azon a véleményen van, hogy a jelen helyzetben kiemelten fontos a szülők jóhiszemű együttműködése, mindenekelőtt a gyermekek jogaira, egészséges érzelmi, erkölcsi fejlődésére figyelemmel.

_______________________________________
 
DR. KÉKESI MELINDA ügyvéd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

székhely: H-1037 Budapest, Testvérhegyi köz 6.

iroda: H-1037 Budapest, Jablonka út 88/c. fsz. 1. 

megközelíthetőség:

- az iroda a 1, 17, 19-es villamosok Bécsi út/Vörösvári úti végállomásánál, illetve a Szentlélek tér/Árpád-híd budai hídfőnél kapcsolódó 237-es busz Jablonka úti végállomásától néhány lépésre található

- autóval a parkolás az iroda épülete előtt, díjmentesen lehetséges

Telefon: +36 30 554 7664

Fax: +36 1 700 1867

Email: melinda.kekesi@drkm.eu

Ügyfélfogadás:

H-CS: 9-19 h (előzetes egyeztetés alapján)

bottom of page